Ağız kokusu, ağızda mideden ya da dişlerin çürük olmasından kaynaklanan kişiyi rahatsız eden sosyal hayatı kısıtlayan özel hayatta ise birtakım sorunlara neden olan bir rahatsızlıktır. Ağız kokusu genelde sabah yataktan kalkınca yoğun bir şekilde hissedilir. Ağız kokusunun birçok nedeni vardır. İlaç kullanmak, mideyi üşütmek, diş eti iltihabı, dişlerde çürük olması bu nedenlerden birkaçıdır.


    Ağız içinde yaşanan sağlık problemleri ağız kokusunu tetikler. Bu nedenle dişlerde çürük olduğu zaman, bademciklerde iltihap oluştuğu vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Çürük dişler çektirilmeli, bademcikler için cerrahi bir işlem gerekiyorsa bademcikler alınmalıdır. 
    Ağız kokusunun nedenleri nelerdir, ağız kokusuna hangi bitkiler iyi gelir, ağız kokusu nasıl tedavi edilir, konusunu konuşuyoruz. Ağız kokusunu önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanmadığı zaman zamanla dişlerde plak oluşur. Ayrıca yemeklerden kalan kırıntılar dişlerde bakterilerin üremesine neden olur. Bu durum ağız kokusuna neden olduğu gibi dişlerin de çürümesini hızlandırır. 


    Ağız kokusu bazen de dil yüzeyinden kaynaklanan sorunlar sonucu ortaya çıkar. Dil yapısal olarak bakterilerin üremesi için uygun bir zemindir. Bu nedenle dişler fırçalanırken mutlaka dilde fırçalanmalıdır. Dil düzenli olarak fırçalandığı zaman bakterilerin çoğalması da yavaşlayacaktır. 
    Ağız kokusunu tedavi etmek için doktora gittiğiniz gibi evde kendiniz bitkisel ürünlerle ve kürlerle rahatsız edici ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Ağız kokusu genelde sabahleyin aç karna yoğun olarak hissedilir. Bunu önlemek için ağzınıza bir tane karanfil alıp hafif bir şekilde çiğneyebilirsiniz. 


    Ağız kokusu yemekten sonra rahatsız ediyorsa bir tutam maydanoz çiğneyebilirsiniz. Maydanoz ağız kokusunu giderip ağzı ferahlattığı gibi mideden gelen kötü kokuları da bastıracaktır. Soğan sarımsak gibi kokusu ağır olan besinler yediğiniz zaman kokusunu bastırmak için kakule kullanabilirsiniz. Kakuleyi ağzınıza atıp çiğnediğiniz gibi çayınızın içine de atabilirsiniz. 
    Ağız kokusunu gidermek için lavanta çayı demleyip içebilirsiniz. Lavanta çayı yapmak için bir bardak kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı lavanta koyun. Üstünü kapatıp on dakika demledikten sonra limon sıkarak çayınızı içebilirsiniz. 
    Bitkilerden destek alırken unutmamanız gereken tek şey, doktorunuza danışarak bitkileri kullanmaktır.