Akıllı cihazlardaki en sinir bozucu pürüzlerden bir tanesi, cihazın artık yavaşlamaya, kasmaya başlamasıdır. Cihaz eskimeye başladıkça, bu sorun kendisine çok daha fazla sayıda yer bulmaya da başlar. Oldukça can sıkıcı olabilecek raddelere ulaşan bu konu hakkında sizlere bazı çözüm önerileri sunacağız. Tabii ki altını çizmemiz gerekiyor ki bu makalemiz içerisinde özellikle İphone cihazınızın yaşatmış olduğu bu yavaşlatma sorununa yönelik adımlar, öneriler sunacağız.
İphone cihazlarının diğer Android cihazlarına göre kasma ve donma konularında daha dayanıklı olduğu söylenilen bir şeydir. Ve işin biraz daha detayına inerseniz eğer ki bunun çok da yanlış olmadığını görebilirsiniz. Yüksek kalitede işlemcileriyle birlikte sizlere akıcı, kesintisiz bir kullanım imkanı sunan İphone, bazen gerçekten de çok büyük aksaklıklar yaşamaya başlayabiliyor. Bunun nedeni ise birçok farklı algoritmayı içerisinde barındırıyor. Belki son güncelleme ile gelen bir sorun ya da sonrasında yüklemiş olduğunuz uygulamaların telefon işlemcisini, RAM’ini zorlamaya başlaması.
Öncelikle İphone cihazınızı ne zaman aldınız? Yeni bir cihaz olarak elinizde duran İphone buna rağmen donma, takılma ve kasma belirtileri gösteriyorsa eğer ki, hafızanızı zorlamışsınız demektir. Dolayısıyla belli başlı olan gereksiz ayrıntıları telefonunuzdan uzaklaştırmanız gerekiyor. Bunları devre dışı bıraktığınız zaman oldukça yüksek bir fark göreceksiniz cihazınız adına. Ancak bu yeterli olmadı diyorsanız, o halde daha işe yarayacak yöntemlerden sizlere bahsetmek isteriz:
- Hard Reboot İşlemi
Cihazınızın temel sorunu yazılım sorunu ya da uygulama kökenli olan bir sorunsa, hard reboot işlemi ile birlikte cihazınızdaki bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. İsmi çok havalı ve çok yüksek teknolojik bir öğe gibi gelebilir fakat bu kadar da komplike değildir bahsi geçen konu. Yapmanız gereken tek şey açma/kapama tuşuyla birlikte başlangıç tuşuna aynı anda birkaç saniyelik süre ile basılı tutmaktır. Daha sonrasında telefonunuz kendisini yeniden başlatacaktır. Bu esnada karşınıza gelecek olan Apple logosu, doğru bir yolda olduğunuza işaret olacaktır. Tabii şunun da altını çizmek gerekiyor ki hard reboot işlemi İphone 7 ya da Plus modelinde açma kapa ile birlikte ses açma kapama tuşuna basılı tutmanızı gerektirir.
- Son İOS Güncellemesi Yapmayı Unutmayın
Yazılım güncellemeleri her zaman olmasa da, yüksek bir oranda performans iyileştirmeleri içermektedir. Bununla birlikte güvenlik adına da yenilikler sunulur. Dolayısıyla cihazınızın daha hızlı, daha akıcı şekilde işlemesini istiyorsanız güncellemeleri kesinlikle kabul etmeniz gerekiyor. güncellemeleri takip etmeniz için ayarlardan seçenekleri takip edebilirsiniz.
- Hareketleri Yavaşlat Modundan Yardım Alın
İphone tasarımı itibari ile ve içerik itibari ile oldukça dinamik olmasını seven bir cihaz. Dolayısıyla cihazın içeriğinde de çok yüksek dinamizmi içeren animasyonlar yer almaktadır. Bu konu özellikle de eski tip olan İphone cihazları adına çok yüksek bir sorun teşkil edecektir. Cihazınızın hızını düşürebilecek raddede olan animasyonları devre dışı bırakarak, yani hareketi yavaşlat seçeneğine tıklayarak, performans sorunlarınızda birkaç iyileştirmeye neden olabilirsiniz.
- Ön Bellek Performansı Azaltır, Kurtulun Onlardan!
Ön bellek denilen bir bölüm vardır cihazlarda. Bu, gerekli uygulamaların, sayfaların, görüntülerin, videoların bir dahaki sefere çok daha hızlı bir şekilde yüklenmesine vesile olan, pratik bir uygulamadır. Ancak ön bellek bir zaman sonra sünger gibi o kadar çok bilgiyi, veriyi içerisine çeker ki, artık telefonunuz bu kadar bilgi karşısında kendi performansından taviz vermeye başlar. Bu ön bellekte yer alan bilgilerden, verilerden en azından 2 haftada bir kurtulmanız, cihazınızın performansı için son derece belirleyici bir konu olacaktır.
- Arka Planda Çalışan Uygulamaları Sınırlandırın!
İOS işlemcisinin özelliklerinden bir tanesi olan arka planda veri işleme özelliği, açık bir uygulama varken bile başka bir uygulamanın arka planda verileri gerçekleştirmesi üzerine olmaktadır. Ancak bu iyi olarak adlandırılan özellik bazen kendi kendisini yok eden bir canavara dönüşmektedir. Nitekim Facebook ve İnstagram gibi çok yoğun verileri işleme durumunda olan uygulamalar, arka planda çalışarak cihazın işlemcisini ve performansını son derece olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu yüzden bu tip uygulamaların işlevlerini sınırlandırmanızı tavsiye ederiz. Bunu yapmak için ayarlar-genel-arka plan uygulama yenileme seçeneklerini takip etmeniz yeterli olacaktır.
- Konum Servislerini Ayarlamayı İhmal Etmeyin
Konum hizmetlerini sağlayan birçok farklı uygulama vardır. Bu uygulamalar cihazınızdaki lokasyon bilgilerine ulaşmayı amaçlar ve bunu sağlarlar. Bu durum da İphone cihazınız adına çok büyük bir performans sorunu teşkil edecektir zaman içerisinde. Ayarlar-Gizlilik-Konum Hizmetleri seçeneklerini takip ederek bu hizmetleri olabilecek en yüksek seviyede sınırlamanızı tavsiye ederiz sizlere.
- Fabrika Ayarlarına Geri Dönüş
Cihazınızın kendisinde, temelinde bir hata olmuş olabilir. Daha sonrasında gelen süreç zincirleme şekilde cihazınız adına olumsuz etkiler bırakmış olabilir. Her ne olmuşsa bunu bilmiyor olabilirsiniz. Burada sizlere önerebileceğimiz en radikal seçenek yeniden başlatma yani eski tabiri ile birlikte fabrika ayarlarına dönme seçeneği olacaktır. Tabii bu işlemi yapmadan evvel sizlere verebileceğimiz en önemli tavsiye kesinlikle yedekleme yapmanızla ilgili olacaktır. Çünkü tüm bilgileriniz tamamen silinecek bu işlemden sonra. Ayarlar-Yeniden Başlat seçenekleri, bu işlemi yapmanı açısından izlemeniz gereken yol olmaktadır.